• Начало
  • Новини
  • Регионален център – Ловеч отбеляза международния ден на белия бастун
Регионален център – Ловеч отбеляза международния ден на белия бастун

Психологът Станимир Петковски и ресурсният учител Мая Кандева от Регионален център – Ловеч отбелязаха Международния ден на белия бастун – 15 октомври като организираха презентация за учениците от СУ „Св. Кирил и Методий“ – гр. Угърчин

Специалистите запознаха учениците с историята на белия бастун и необходимостта от подкрепа за незрящите хора.

През 1970 година президентът на Международната федерация на слепите обявява 15 октомври за международен ден на белия бастун. 10 години по-късно – февруари 1980, Президиума на Световния съвет за благополучие на слепите (по-голямата и по-стара световна организация на слепите) по предложение на председателя на комитета по рехабилитация взима също решение да препоръча на своите членове да отбелязват 15 октомври като Международен ден на белия бастун.

Белият бастун е приет и като защитен знак в законите за уличното движение на всички страни в света. Признат е и като знак за тежко зрително увреждане и като символ за самостоятелността на хората без зрение.

Историята на белия бастун започва с фотографа Джеймс Бигс, който ослепява след злополука. В района, в който живеел, имало силно пътно движение. Затова той боядисал в бяло бастуна, който използвал за подпомагане на придвижването си. Белият цвят го направил по-забележим.

В България денят на белия бастун се отбелязва за първи път през 1980 г.

Още
Новини