• Начало
  • Новини
  • Психологическа подкрепа по телефона за учители и ученици
Психологическа подкрепа по телефона за учители и ученици

Повече от 40 училищни психолози помагат доброволно на ученици, родители, учители и непедагогически специалисти, стресирани от пандемията от COVID-19.

Те дежурят на безплатни телефонни линии в шест областни центъра в страната, за да отговорят на притесненията и демотивацията за учене в онлайн среда, да съдействат при депресивни състояния вследствие на дългата изолация и при адаптацията към присъствените занятия след продължителен учебен процес от дистанция, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката /МОН/.

Специалистите могат да окажат психологическа подкрепа също за преодоляване на страха от вируса или при загубата на близки хора.

Министерството на образованието и науката за трети път открива безплатни горещи телефонни линии за нуждаещите се деца и работещи в системата на образованието). Освен доброволците – училищни психолози, на позвъняванията при необходимост ще реагират също техни колеги от Националната мобилна група за психологическа подкрепа към МОН.

Линиите работят от понеделник до петък от 8.30 до 16.30 часа.

Те са отворени за всички ученици, родители, педагогически и непедагогически специалисти от цялата страна. Препоръчително е да се използват телефонните номера в най-близкото населено място. Така при преценка психолозите могат да насочат нуждаещите се хора към услуги за подкрепа в общността.

Организацията за предоставяне на психологическа подкрепа е създадена съвместно с регионалните управления на образованието, регионалните центрове за подкрепа на процеса на приобщаващото образование и директори на училища.

Планирано е телефонните линии да са отворени до 31 март 2022 г.

Горещите телефонни линии за психологическа подкрепа са: Бургас – 0893 631 573; Варна – 0877 566 696; Велико Търново – 0888 553 601; Пловдив – 0800 16 793; София-град – 0877 183 133; Стара Загора – 0879 833 258.

Източник: vesti.bg

Още
Новини