• Начало
  • Новини
  • Европейска конференция: „Ресурсните учители и специалните образователни потребности в приобщаващото образование“
Европейска конференция: „Ресурсните учители и специалните образователни потребности в приобщаващото образование“

На 07.02.2023 г. Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование в София-град и Националната асоциация на ресурсните учители организираха Европейска конференция „Ресурсните учители и специалните образователни потребности в приобщаващото образование“ в гр. София.

Събитието беше открито от д-р Калоян Дамянов-директор на Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование в София-град и национален координатор за България на Европейската агенция за специални потребности и приобщаващо образования, а приветствие към участниците отправиха г-жа Мария Гайдарова – зам.-министър на образованието и науката и г-жа Грета Ганчева – директор на дирекция „Приобщаващо образование“ на МОН

Конференцията срещна на едно място представители от регионалните центрове в страната и на научната общност, свързани с приобщаващото образование, студенти от педагогическите факултети и представители на образователните институции от България.

Участие взе и представител на Европейската агенция за специални потребности и приобщаващо образование – Адриана Статакопулу – национален координатор за Германия.

Гост-лекторите от Германия, Великобритания и Северна Македония представиха темите: „Приобщаващото образование в Германия и дейността на учителите за деца със специални потребности“, Адриана Статакопулу от Гьоте Университет, Франкфурт; „Защо класната стая ме ужасява – гледната точка на ученици с аутизъм“, Теса Мортън, от Act for Autism, Великобритания; „Функционалната оценка в Република Северна Македония – въвеждане и прилагане“, Горан Петрушев, председател на Асоциацията на специалните учители в Република Северна Македония.

В дискусията ще се включиха и представители на академичната общност от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, както и национални лектори на приложно ниво.

Още
Новини